Canariske Øer - Natur og Vegetation

Flora

Floraen på de Canariske Øer rummer ca. 2200 arter. Af disse er en tredjedel endemiske (findes kun på De Canariske Øer), en tredjedel afrikanske-meditterane og en tredjedel stammer fra vidt forskellige egne af verden med mange fra Amerika.

Nogle af de endemiske arter har slægtninge meget langt væk. F. eks. vokser de nærmeste slægtninge til den Canariske Fyr (Pinus canariense) i Kina, mens den Canariske Klokke (Canarina canariensis) har slægtninge i Østafrika. Desuden er der fundet fossiler af canariske arter i sydeuropa, hvilket samlet tyder på, at de endemiske arter i tertiærtiden har haft en langt større udbredelse og har formået at overleve istiderne i det stabile og varme oceaniske klima på de Canariske Øer.

På de Canariske Øer er der flere planteslægter, der har undergået en betydelig evolution efter de har koloniseret øerne. Det samme fænomen er velkendt fra andre øgrupper som f.eks. Galapagos-øerne med de berømte Darwins Finker.

Echium
Echium virescens - endemisk for Tenerife

Fra de Canariske Øer kan nævnes slægterne Echium (Slangehovede) med 23 endemiske arter, Sideritis (Læbeblomstfamilien) med 22 arter, Sonchus (Svinemælk) med 26 arter og Tolpis (Kurvblomstfamilien) med 7 arter. Alle disse har slægtninge på det europæiske fastland. Flere af arterne er for øvrigt nærmest busk- eller træagtige !

Andre slægter er endemiske for De Canariske Øer som Aeonium (35 arter), Greenovia (4 arter), Monanthes (8 arter) og Aichryson (10 arter). Arterne er sukkulenter og tilhører Stenurtfamilien (Crassulaceae). Flere af dem kan ses herhjemme som potteplanter.

Endelig må nævnes de to endemiske slægter fra Kurvblomstfamilien Pericallis (12 arter) og Argyranthemum (20 arter). De er velkendte som potteplanter herhjemme under navne som henholdsvis "Cinerarie" og "Spanske Margeritter". Pericallis og Argyranthemum har enkelte arter på andre af øerne i Makaronesien (Madeira, Azoerne, Kanariske Øer, Kap Verde-øerne).

Karakteristisk i den tørre buskvegetation er forekomst af træagtige arter, som vi normalt kender som urter. Der kan nævnes arter af Perikon (Hypericum canariense), Snerle (Convolvolus floridus), arter af Vortemælk (Euphorbia) og arter af Svinemælk (Sonchus).

Tenerife rummer ifølge den spanske artsliste ca. 1500 arter og underarter. På de andre øer er der yderligere kendt ca. 700 taxa.
Tilbage til "Rejser i udlandet"

Tilbage til BVPs hjemmeside