Nyt om floraen i Østjylland

Til Bent Vestergaard Petersens Hjemmeside


Links til artikler

eller andet



















NYT FRA 2008

Bemærk at rødlistesystemet er blevet revideret - bl.a. er der indført nogle andre betegnelser. Blandt planterne er det endnu kun orkideerne, der har været behandlet efter det nye system og dette er fulgt i den følgende tekst. Læs mere om det nye rødlistesystem på DMU's hjemmesider.

Flad og andre ulvefod i Nørlund Plantage

Otteradet
                Ulvefod
Niels Peter Brøgger fortæller : "Den 6. juni var vi 6 personer som samme dag så 6 forskellige arter af ulvefod i Nørlund Plantage. Benjamin Øllgaard fra Århus Universitet og Iben Jacobsen fra Miljøcenter Ringkøbing, som har skrevet speciale om ulvefødder med Benjamin Øllgaard som vejleder, var i Nørlund Plantage i fredags. Desuden var der 2 studerende fra Universitet og min kone og jeg. Medens jeg viste dem Cypres-Ulvefod, som der er rigtig mange af, opdagede vi også et par bevoksninger med Flad Ulvefod (rødlistet E) og begge eksperter var sikre på at det var den rene vare og ikke hybrider".
Nyere fund af Flad Ulvefod er i øvrigt kun gjort i Tingskov ved Fjerritslev, Utoft Hede ved Grindsted, Dejbjerg Hede ved Skjern og Tihøje Hede ved Holstebro ("Overvågning af rødlistede planter 1999". Danmarks Miljøundersøgelser. 2000). Bestandene ved Utoft og Dejbjerg er muligvis krydsninger med Cypres-Ulvefod.
I januar fandt Niels Peter Brøgger 3 små bestande af Otteradet Ulvefod (rødlistet R) dækkende ca. 1m2 i en gammel grusgrav i Nørlund Plantage (foto til venstre) og i marts fandt han så 5 adskilte bestande/skudsamlinger af den sjældne Cypres-Ulvefod (rødlistet V) i samme plantage.
Sidste år fandt Niels Peter Brøgger Alm. Ulvefod og Femradet Ulvefod flere steder i samme område og i de åbne, fugtige partier Liden Ulvefod.

Nye fund af Spæd Kløver

Spæd Kløver (rødlistet V) er fundet med mindre bestande flere steder langs kreaturstier på det statsejede, kystnære overdrev ved Stenderupstrand på Stenderuphalvøen ved Kolding (Bent Vestergaard Petersen og Jesper Ratjen) - se mere om fundet på FugleogNatur. På overdrevet var der også Stivhåret Ranunkel og i krat Vinge-Pileurt. Spæd Kløver er desuden fundet på Trelde Næs på den græssede fenne øst for naturskolen, hvor den optræder sammen med Fin Kløver (Peter Wind).
Denne sjældne, lille plante er i de senere år fundet på Skarre Odde og ved Skærbæk i Kolding Fjord, på Trelde Næs, på Halk Hovede og på Føns. Den er nok noget overset og kan bedst spottes gennem maj på de æggegule, små blomster i modsætning til de andre blegere gulblomstrede kløverarter.

Endnu et nyt fund af Bjerg-Mangeløv

Til de mange genfund af Bjerg-Mangeløv (rødlistet V) i det sydøstjyske kan nu tilføjes et fund af omkring 30 planter i Højgård Skov nord for Højgård (Westy Esbensen) i Grejsdalen. Der er nu nyere fund af arten i Andkær Skov, i Salbæk-kløften og Ibæk-kløften ved Munkebjerg, Gauerslund Skov, Tønballe Skov ved Snaptun og Fuglsangskoven ved Fredericia.

En kæmpe bestand af Kæmpe-Star

En stor bestand (skønnet over 200 tuer) af Kæmpe-star (rødlistet R) er opdaget langs en bæk og i væld 4-500 m syd for ”Solskin” i Munkebjerg Strandskov (Westy Esbensen). Dette fund firedobler antallet af kendte individer af Kæmpe-Star i Munkebjerg-skovene !
I Stenderup Nørreskov er der nu 5 tuer af Kæmpe-Star på en nordvendt skrænt i bækkløft (Bent Vestergaard Petersen). Forhistorien til fundet er følgende : I 1989 blev Kæmpe-Star set fremspire i mængder på flis samlet i Stenderup Nørreskov i en have nær skoven. Fundet blev indberettet til Botanisk Museum. I 1997 blev Kæmpe-Star så fundet i skoven og voksestedet meddelt Vejle Amt, der genfandt det i 1999, hvor der blev set én meget stor tue. Det kan være denne ene store tue, der nu er spilttet op i 5 mindre.

Eng-Skær genfundet i Kasted Mose

I Kasted Mose er Eng-Skær (gullistet) genfundet efter 45 år (Peter Wind) ! På en eksursion i 1963 med Dansk Botanisk Forening blev Eng-Skær fundet på et overdrev i mosen. Men trods intens eftersøgning gennem årene - ikke mindst af ØBF - er den ikke blevet genfundet før i år. I 2008 blev fundet en enkelt meget stor plante med 20 blomstrende skud. I Jylland er der kun kendt ét andet nyere fund - på Hyby Fællled ved Fredericia, hvor en større bestand af Eng-Skær blev fundet i 2004. I Kasted Mose vrimler det desuden med Pile-Alant, der heller ikke har mange voksesteder i Jylland.

Status for sjældnere arter ved Nørrestrand

Enkelte Kødfarvet Gøgeurt er set i kalkkæret i den sydøstligste ende af Nørrestrand (Bent Vestergaard Petersen og biologer fra Fredericia Kommune). Horsens Kommune har i år hegnet arealet og påbegyndt en afgræsning med kreaturer - det bliver spændende at følge udviklingen på denne super-lokalitet. Samme sted voksede der desuden spredte Eng-Troldurt (gullistet), Vand-Klaseskærm, Vinget Perikon og en del Butblomstret Siv.
På en nærliggende nordvendt skænt i "Djævlekløften" klarer Skov-Gøgelilje sig fint. Der var ca. 30 planter, hvoraf 12 blomstrede. Det er en vældig stigning af antallet af planter, da der normalt er talt 5-10 stk - måske et første resultat af, at græsningen her - iværksat af Horsens Kommune - nu ikke længere foregår med heste, men med kvæg ? På skrænten stod desuden en fin bestand af Lancetbladet Høgeurt på et par kvadratmeter - en art, man ikke ser så tit, og den vokser kun på rigtig gode overdrev med lang kontinuitet.
Mere ærgerligt er det, at bestanden af Ægblaet Fliglæbe i en lille skovholm ikke blev set. I 2005 blev der foretaget en rydning af krattet lige vest for skovholmen og også ind i voksestedet for orkideerne så skovbunden blev udsat for en kraftig udtørring. I 2006 sås blot vegetative planter og i år er bestanden nu formentlig helt  forsvundet på grund af udtørring af dens voksested.
Nyt fra 2000
Nyt fra 2001