Mallorca 2004-2015

Vi (min kæreste og jeg) har på alle vores ferier valgt at bo i den sydlige udkant af Alcudia på den nordlige del af Mallorcas østkyst. Området hedder Playa del Muro. Hotellerne her ligger nær naturreservatet Albufera og der er kort afstand til de nærmeste naturområder - og gode spisesteder.
Galactites
Galactites tomentosa - et meget stikkende ukrudt i markerne
Lavathera
Den smukke Lavathera arborea kan ses i vejkanterne

Mallorca - Natur og Flora

Mallorca Turrapport - kommer snart


To gange har vi rejst med Star Tour og boet på Blue Star Viva Blue, hvor der nu er bygget et fugletårn med udsigt over Albufera. Vi har også prøvet at rejse med Apollo til nabohotellet Prinsotel La Dorada. På disse to hoteller kan man bede om at få en lejlighed øverst med udsigt mod vest over Albufera-reservatets sumpe med et rigt fugleliv.
Og to gange har har vi rejst med Spies og været på Iberostar Albufera Park ved stranden helt op af kystnær fyrreskov i Albufera-reservatet.

Vi reserverer en bil hjemmefra via nettet for at være sikker på at få en vi kan lide. Vi har den under hele vores ferie til længere udflugter og til småture for indkøb, restaurantbesøg osv.

Inden afrejsen satte vi os ind i rejsemålet, så internettet er flittigt blevet brugt til at finde oplysninger. Det er især
Ipomoea
Ipomoea indica ses ofte forvildet nær bebyggelse

websites med beskrivelser og artslister over flora og fauna, beskrivelser af historie, geografi og vegetation, og fotos af arter, landskaber og de mere gængse seværdigheder.

Desuden skulle floraer og evt. anden litteratur anskaffes og de forventede planter studeres nærmere.

Jeg har anskaffet følgende flora via nettet gennem NHBS.:

Beckett, Elspeth: Illustrated Flora of Mallorca.
En farveflora i A3 format med akvareltegninger af de fleste plantearter, der er fundet på Mallorca. Desuden nævnes en række arter uden illustration, som forfatteren ikke har fået lavet tegninger af endnu. Så alt i alt rummer floraen alle kendte arter på Mallorca, og det drejer sig om over 1500 - heraf ca. 50 endemiske ! Herudover nævnes omkring 200 arter, der forekommer på Menorca, Ibiza eller andre af øerne i Balearerne.

Med det gode kendskab jeg havde til de danske plantegrupper, var det ofte ret ligetil at identificere de planter vi fandt under turen ud fra billederne i floraen. De fleste af billederne i bogen er fine, men græsserne måtte jeg stort set opgive - kun de mest karakteristiske kunne identificeres, så her skal anvendes en nøgle. De gule kurvblomster var der mange af og de er jo vanskelige, men det var dog muligt i de fleste tilfælde at få arterne bestemt ud fra billederne, detailtegningerne og beskrivelserne.
Bogen er nu af ældre dato og nogle af oplysnignerne er forældet - men generelt er jeg meget tilfreds med floraen og den er hermed anbefalet !

På dansk foreligger :

Gyldendals Middelhavsflora oversat fra den engelske Mediterranean Wild Flowers med tegninger af Marjorie Blamey.

Da den dækker hele Middelhavsområdet, er der kun plads til en mindre del af de forekommende arter. Så mange af planterne på Mallorca er ikke omtalt.


Her er nogle gode links om Mallorca:

Flora og vegetation :

Fantastisk god virtuel flora fra Baleaerne med detaljerede fotos af et stort antal af planterne (spansk og nu også engelsk- latinske plantenavne) : Palma Universitets Botaniske afdeling

Ret meget om naturen, landskaber og floraen (tysk): Foto-tur

Billeder og lidt om vegetationen langs Mallorcas floder (tysk): Phytodiversitet


Fugle, krybdyr, padder og pattedyr :

Find her selv frem til fugle på Mallorca - der er meget ! (engelsk): Birding in Spain


Historie, kultur og meget andet :

En masse praktiske oplysninger om Mallorca (dansk) : Mallorca

Masser af praktiske oplysninger om Mallorca (tysk): Alt om Mallorca

Masser af praktiske oplysninger om Mallorca (engelsk): Alt om Mallorca

Alt om Mallorca (engelsk søgemaskine): Mallorca-web
Alcudia
Den gamle bydel i Alcudia er omgivet af en bymur  fra 1300-tallet og er virkelig et besøg værd
Tilbage til "Rejser i udlandet"

Tilbage til BVPs hjemmeside