Nyt om floraen i Østjylland
|
Nyt fra 2010 Nyt fra 2009 Nyt fra 2008 Nyt fra 2007 Nyt fra 2006 Nyt fra 2005 Nyt fra 2004 Nyt fra 2003 Nyt fra 2002 Nyt fra 2001 Nyt fra 2000 Nyt fra 1999 Nyt fra 1998 Nyt fra 1997 Nyt fra 1996 |
Nyt
fra
2010
Mindst 300 indvider af Kost-Nellike er fundet på på kystskrænten mellem Albækhoved og Dykær ved Juelsminde (Westy Esbensen). Et dejligt genfund af denne sjældne art, der sidst er meldt fra Vejle Fjord ca. 1900 af Knud Wiinstedt. Kost-Nellike er i nyere tid i Jylland kun kendt fra et par lokaliteter på kystskrænterne på Mols. Nær lokaliteten vokser desuden Lådden Perikon, en stor bestand af Ru Bittermælk og en tusindtallig bestand af Bakketidsel.
Andre fund af rødlistede arter En ca. 1 m2 stor bestand af Kæmpe-Rapgræs er opdaget i kanten af en askeskov ca. 700 m vest for Grejsdal Kirke (Westy Esbensen). En helt ny lokalitet for arten, der i de sidste år er fundet mange steder i området. Spæd Kløver trives stadig ved Stenderupstrand ved Kolding, hvor den blev opdaget med 10 planter i 2008. I år var der mindst 50 planter (Bent Vestergaard Petersen). Plettet Kongepen er nu på rødlisten og den blev i 2010 set flere steder på Harrild Hede og ved Over Harrild (Niels Peter Brøgger (www.fugleognatur.dk)). 6 individer af Cypres-Ulvefod er fundet på et afskrællet hedestykke ved mergelvejen på Randbøl Hede (Westy Esbensen) og i nærheden voksede 3 individer af Alm. Ulvefod.
Fund af sjældnere arter 76 planter af Håret Kartebolle er fundet i Ullerup Skov og en enkelt plante i Grund Skov ved Vejle (Westy Esbensen). Det første sikre fund af Håret Kartebolle i Jylland blev gjort i 2007 ved Barritskov og siden er den fundet 4-5 steder i skovene på nordsiden af Vejle Fjord. Festgræs stod talrig i fuld flor i et velafgræsset kalkær på sydøstsiden af Nørrestrand ved Horsens (Jesper Ratjen og Bent Vestergaard Petersen), og arten er desuden set i Gudenåparken i Randers lige på nordsiden af stien et stykke øst for naturskolen (Jørgen Mejlsø, Rasmus Hansen og Pia Boisen Hansen) og i kær ved Nybro ved Alling Å, på nordsiden af åen (Jens Bjerring Poulsen og Pia Boisen Hansen). Smalbladet Klokke er opdaget i kant af overdrev ved Paderup vest for Orionvej nær Randers (Pia Boisen Hansen). En bevoksning af Tyndakset Star dækkende ca. 3-4 m2 er fundet ved en fugtig, tilgroet skovvej i Hørballehave, skoven mellem Grejsdalsvej og Lerbæk Mollevej ved Vejle (Westy Esbensen). En lille bevoksning af Bakke-Jordbær er fundet på en kystskrænt med plastisk ler ved Pøt Strandby syd for Snaptun ved Horsens Fjord (Peder Nygaard Nielsen) - arten er sjælden i denne del af Jylland. På skrænten voksede også Bjerg-Perikon spredt. Én klon af Hvas Avneknippe er fundet ved Glatved Strand i november (Kevin Klausen, Mats H. G. Gustafsson og Casper Fælled (www.fugleognatur.dk)). Det er et helt nyt voksested for denne i Jylland meget sjældne art. Ud over dette voksested er den i Jylland kun kendt fra Vessø ved Ry, Døjsø ved Skanderbog og Grønkær nær Haderslev. Stor bestand af Hylster-Guldstjerne er fundet i skræntskov og på overdrev mellem Landbomuseet og Vester Nebel Å ved Harte Skov vest for Kolding (Jesper Ratjen og Bent Vestergaard Petersen). Den er næppe særligt sjælden, men overses ofte. Almindelig Vadegræs og Tætblomstret Hindebæger er fundet i store bestande på strandeng ved Estrupholm på Norddjursland (Peter Wind). 55 individer af Nælde-Silke er set snyltende på Stor Nælde i randen af en mose nær Rostved på Syddjursland (Peter Wind).
Generelt meldes om et godt blomstringsår hos mange orkidebestande. Stor Gøgeurt er set med flere planter og flere blomstrende individer end set de seneste 5 år i Stagsrode Skov og på Trelde Næs (Dorthe Aaboer og Peder Nygaard Nielsen). I Staksrode Skov har 13 ud af 23 blomstrende planter i et tællefelt sat frugter i år - endda rigtig mange kapsler. Normalt har arten en meget ringe bestøvningssucces. Det lover godt for de kommende år (Miriam Holsegård og Peder Nygaard Nielsen). I Staksrode Skov blev der i øvrigt set to blomstrende skud af Nikkende Hullæbe. Orkideer ved Nørrestrand I silende regn blev nogle orkidébestande på sydøstsiden af Nørrestrand tilset. Skov-Gøgelilje på overdrevet i "Djævlekløften" havde et godt år og der blev talt 23 vegetative og 20 i (Jesper Ratjen og Bent Vestergaard Petersen). Der er tidligere talt op til 25 planter, så en god fremgang. De kan også have været overset, da arealet på besøgstidspuntet denne gang ikke var græsset. At lade arealet hvile et års tid er måske en god ide, da kreaturerne trådte lige kraftigt på en nordvendt skrænt, men arealet er ellers rigtig fint afgræsset. Ægbladet Fliglæbe i et hasselkrat stod med 19 vegetative skud og 1 i knop. Bestanden har lidt en del efter en udtynding i krattets vestenden, dog er antallet af skud nu de samme som tidligere, men planterne blomstrer meget lidt. På grund af det sene forår var der ikke så meget at se i kærene langs Nørrestrand. Maj-Gøgeurt var der med over 100 i begyndende blomstring sammen med nogle få Kødfarvet Gøgeurt. En stor del af kæromådet langs den sydøstlige del af Nørrestrand afgræsses nu eksemplarisk af Skotsk Højland, så det bliver spændende at følge hvad der sker ! Andre fund af orkideer I et væld på et flot overdrev syd for Lynggård i Vester Nebel Ådal ved Kolding stod ca. 200 blomstrende Maj-Gøgeurt sammen med bl.a. Tvebo Baldrian, Vinget Perikon, Tandet Sødgræs og Hjertegræs (Jesper Ratjen og Bent Vestergaard Petersen). Det omgivende overdrev er også godt med 2 Skov-Gøgelilje, mængder af Hjertegræs, Stivhåret Borst, Alm. Mælkeurt, Stribet Kløver og Hulkravet Kodriver. Maj-Gøgeurt er i øvrigt set med ca. 20 blomstrende planter på eng i østranden af Uhre Skov lige nord for Ferup Skov vest for Kolding (Bent Møller Jessen og Lone Güldner Kolenda), mellem 5.000 og 10.000 på skråning ved Højen Tang - et flot syn ! (Keld Rasmussen) og over 3000 eks. på eng ved Fløjstrup Bæk (Westy Esbensen). Et eksemplar af Skov-Gøgeurt er fundet i Grund Skov ved Vejle Fjord (Westy Esbensen). Den er sjælden i Østjylland, hvor Vejle Fjord er et af dens kerneområder. Mindst 10 blomstrende individer af Tyndakset Gøgeurt er fundet på en skrænt ca. 700 m nord for planteskolen ved Skarre Odde på sydsiden af Kolding Fjord (Jakob Blauenfeldt Leonhard).
Fund af nogle indslæbte arter Nogle få planter af Kæmpe-Turt er fundet i kanten af Grund Skov syd for Vejle Fjord Center (Westy Esbensen). Perlekurv er fundet i græsland på Nørreklint på Tunø, distriktsny for D. 23 (Peter Wind). Smalstråle er set på en vejskrænt ved E45 afkørslen ved Mundelstrup, Århus. Her blev den også set i 2009 samt i Mundelstrup By (Peter Wind). |